Om oss

Om oss

Hervik er en dedikert liten familiebedrift, som lar bærene spille hovedrollen. Bedriften drives i dag av 3. generasjon i familien Romseland. Vi holder til på nøyaktig samme sted, like ved barndomshjemmet til Tor og Sissel, barnebarn av de som startet produksjonen i sin tid.

Saft og syltetøy uten konserveringsmidler er fremdeles essensen i både produksjonen og det vi står for. Vi bruker naturlige ingredienser, slik at vi bevarer den naturlig gode smaken fra frukten og bærene. Derfor smaker produktene akkurat som da farmor lagde dem. I de senere år har vi også produsert forfriskende juice til kaféer, kantiner og dugnadsmarkedet. Juicen inneholder selvfølgelig også bare rene, naturlige råvarer – nøye utvalgt av oss.

Smak og kvalitet står i høysetet hos oss her på Hervik. Produktene er fulle av frukt og bær og uten konserveringsmidler, kunstig søtning eller fargetilsetning. Dette forklarer den gode og milde smaken.

Naturlig godt.

Vår histore

  • 30-tallet
    Familiebilde fra trettitallet

    Familien Romseland hadde to skøyter som hette Hervikfjord og Vesla som de handlet frukt og bær med i Ryfylke og Hardanger. Høsten 1939 valgte de å begynne å lage saft og syltetøy av de gode råvarene, og den første fabrikkbygningen ble satt opp. På den tiden hadde de ikke elektrisitet og vei fram til fabrikken. De brukte damp til å drive maskinene, og sjøen var transportåren. Det var brødrene Trygve, Tollef og Ludolf som startet fabrikken.

    Gammelt bilde av to skøyter foran fabrikkbygning
  • 40-tallet

    Under krigen var det begrenset råvaretilgang, men den lille fabrikken produserte med de råvarene den kunne få tak i. Etter krigen ble der sukkerrasjonering, og hver fabrikk fikk tildelt sin kvote som de brukte i sine produkter. I 1947 fikk Hervik elektrisitet og det gjorde produksjonen lettere.

    Familiebilde foran en fabrikk. Fra førtitallet.
  • 50-tallet

    I 1952 overtok 2. generasjon i familien Romseland driften av fabrikken. Torvald Romseland ble ansatt som disponent, og noen år senere begynte broren Steinar Romseland som produksjonsleder. Samtidig ble sukkerrasjoneringen opphevet. Det medførte at mange små fabrikker fikk vansker med å få distribuert sine varer siden husmødrene begynte å safte og sylte selv igjen. Som følge av dette valgte Torvald å begynne å selge direkte til private husstander. På den måten fikk kundene saft og syltetøy som var like god og billig som hjemmelaget.

    Familiebilde fra femtitallet, andre generasjon familien Romseland
  • 60-tallet
    Fabrikken sett på avstand

    Direktesalget ble en stor suksess. De klarte ikke å levere nok varer og måtte bygge ut i flere omganger. Første fryseri ble bygd i 1962 og fabrikken fikk 3 etasjer med heis i perioden 1965 – 1967.

    Stadig mer av transporten gikk over fra sjø til vei. Det var også en stor utfordring, da veiene i Tysvær kommune hadde dårlig standard. Ledelsen ved fabrikken måtte derfor jobbe aktivt mot politikerne for å få utbedret veien.

    Avisutklipp, bilde av Torvald og Trygve Romseland
  • 70-tallet

    For å spare fraktkostnader og unngå skader under transport, valgte fabrikken å gå over fra glass til pappemballasje både på saft og syltetøy. Produksjonen ble med dette mer effektiv og lageret lettere å holde.

    Bilder av kartonger med saft
  • 80-tallet

    I 1982 begynte første medlem av 3. generasjon i familien, Sissel Romseland Wahlberg, å jobbe på fabrikken som regnskapsansvarlig. I denne perioden begynte samfunnsdebatten om tilsetningsstoffer i mat. Torvald tenkte innovativt rundt dette, og valgte å begynne med å produsere saftene uten konserveringsmidler. For å få til dette, måtte fabrikken bytte ut maskinen for tapping av saft til en aseptisk fyllemaskin. Datamaskiner ble tatt i bruk for å håndtere alle ordrene fra de ca. 40.000 husstander som kjøpte saft og syltetøy hvert år.

    Forside av en brosjyre
  • 90-tallet
    Tor Romseland (portrett)

    I 1994 begynte Tor Romseland som markedssjef og tok over som daglig leder fra 1998. I 1997 utviklet og patenterte Torvald metode og utstyr for produksjon av syltetøy uten konserveringsmidler. Hele Hervik-serien var dermed uten konserveringsmidler. I 1999 startet vi med nettbutikk, og ble valgt til Årets tysværbedrift.

    Avisutklipp om "årets tysværbedrift"
  • 00-tallet

    Kundene våre hadde over en lengre tid ønsket å også kunne kjøpe Hervik saft og syltetøy i sin nærbutikk. Vi valgte derfor gradvis å starte med salg via butikker i tillegg til postordresalget. I 2004 begynte fabrikken å produsere kjølte juicer fra ferskpresset frukt og bær for salg til kaféer og kantiner.

    Flasker med assortert juice